4 controlepunten voor een ideaal biggennest
Tijdens koude winterdagen blijken jonge biggen in de kraamstal gevaar lopen. De aangevoerde verse lucht in de kraamstal is op koude winterdagen veel frisser dan gewoonlijk. In het kraamhok geeft dit een verhoogd risico op onderkoeling afhankelijk van het gebruikte ventilatiesysteem op uw bedrijf. Onderkoelde biggen zijn minder vitaal en gaan minder vlot biest of melk drinken.
-
Temperatuur:
controleer de temperatuur t.h.v. het biggennest. Voorzie voldoende extra warmtebronnen (Wees voorzichtig met CO-vergiftiging in slecht geventileerde ruimtes)
-
Vloerverwarming:
controleer de vloerverwarming (zit er een temperatuurverschil tussen het eerste en laatste nest van de gang dat zit er lucht in de leidingen of onvoldoende water op het circuit en dient dit verholpen te worden)
-
Tocht:
Vermijd tocht t.h.v. het biggennest door bv het plaatsen van een afkapping.
-
Droog de biggen:
Strooi de biggennesten in en probeer de pasgeboren biggen te drogen. Zo verliezen ze minder warmte.
Pasgeboren biggen hebben zeer beperkte reserves. Voorkom dat pasgeboren biggen verzwakken en het ze de kracht ontbreekt om zelfstandig biest te gaan drinken. Behandel, wanneer de zeug is uitgebigd, de volledige toom met een éénmalig shot Lianol Colostro®. 1 shot Colostro® voor een pasgeboren big bevat evenveel energie als een blikje cola voor een volwassen man.
Zo bent u zeker dat elke big voldoende energie heeft om met kracht voldoende biest te gaan zogen. Dit zorgt voor een gegarandeerde verlaging van de uitval in de kraamstal. Wist u trouwens dat wanneer de gemiddelde uitval in de kraamtal met 1% daalt, elke zeug jaarlijks een hoger rendement heeft van € 10,00?
Vraag naar Lianol® Colostro bij uw dierenarts of voervoorlichter, zij helpen u graag verder. U kan ook ons rechtstreeks bereiken op info@ardol.nl