Hoger rendement zit in de kraamstal!
Nu de biggenprijs weer langzaam omhoog klimt, is het spenen van zoveel mogelijk biggen extra winstgevend. Biggensterfte in de kraamstal is en blijft een delicaat onderwerp.
De uitval in de kraamstal blijft sinds 2010 gestaag toenemen (uitzondering 2017) en zat eind 2018 op 13,3%. Hoger dan de 12,8% in 2008 en dit ondanks de enorme aandacht en genomen maatregelen omtrent het onderwerp. Betekent dat er weinig te verbeteren is en alles is gedaan om de bigvitaliteit te verbeteren? Verschillende individuele varkenshouders slagen er echter wel in om ronde na ronde met hun biggensterfte onder die 10% te blijven.
Elke 1% biggensterfte kost jaarlijks 9,30 euro per zeug*. Voor elk gemiddeld Nederlands bedrijf van 550 zeugen staat een vermindering van biggensterfte met 1% gelijk aan een winsttoename van +5000 Euro. Hiernaast geeft het ook meer werkplezier en een imagoverbetering voor de varkenshouderij. Biggensterfte en bigvitaliteit blijven daarom heel belangrijk om dagelijks aandacht aan te besteden.
De enquête in Pigbusiness van vorige maand gaf aan dat de overgrote meerderheid van de ondervraagden gelooft dat de oplossing in een combinatie van maatregelen ligt. De sector is dus, net als Ardol overtuigd dat we deze uitdaging wel degelijk aankunnen.
Het geld ligt dus in de kraamstal maar zeugenhouders moeten wel aan de slag om het op te rapen. Het toverwoord in deze discussie is volgens Ardol; AANDACHT. Aandacht voor de pasgeboren big en de tientallen omgevingsfactoren die van invloed zijn.
Meer dan 50% van de totale biggensterfte vindt plaats in de eerste drie levensdagen. Aangepast management met punctuele arbeid is dan ook van wezenlijk belang in deze periode. De checklist Bigvitaliteit 2018 is een goed begin en bevat enkele uitgewerkte protocollen. Het delen van kennis en een plan van aanpak van ervaringsdeskundigen kan bijkomend een grote hulp zijn.
Klik hier voor een video over de ervaring van een varkenshouder met uitval ruim onder de 10%.
Meer rendement en werkplezier uit uw aanwezige zeugenpopulatie halen? Neem contact op met Ardol.