Lianol ferti tablet
Lianol Ferti rondom spenen geeft een hoger afbigpercentage en behandelde zeugen hebben sneller een duidelijk zichtbare bronst. Lianol Ferti stimuleert het complexe vruchtbaarheidsproces op een natuurlijke wijze door de lichaamseigen groeifactor ( IGF-1)* van de zeug positief te beïnvloeden. Lianol Ferti zorgt voor een verbeterde energiebalans rondom het spenen.
Deze groeifactor zorgt ook voor meer en kwalitatievere eicellen. Deze zullen zich beter ontwikkelen en innestelen in de baarmoeder. Met Lianol Ferti komt de zeug dus niet alleen beter berig maar blijft ze ook beter drachtig van uniformere tomen. Dit geeft meer afgeleverde biggen per zeug per jaar.
HOGER AFBIGPERCENTAGE EN
UNIFORME BIGGEN
Algemeen
- Volle kraamhokken en dragende zeugen
Lianol ferti zorgt voor:
-
duidelijker en sneller berig
-
een hoger afbigpercentage
-
vlotter werken in de dekstal
-
minder nadelige gevolgen van hittestress
Hoe werkt Lianol Ferti?
Bestel Lianol Ferti hier !
Veelgestelde vragen
Is Lianol een hormoon?
Nee, Lianol is geen hormoon. Lianol is een actieve, natuurlijke molecule afkomstig uit een fermentatie- of gistingsproces. Lianol ondersteunt het immuunsysteem en stimuleert de productie van een natuurlijke, lichaamseigen groeifactor (IGF-1), waardoor het gehalte aan IGF-1 stijgt.
Wat is IGF-1?
IGF-1 staat voor "een insuline gelijkaardig groeifactor 1". Zoals de naam verklaart, is het als het ware "de broer" van insuline. Beide boodschapperstoffen spelen een belangrijke rol in verschillende ontwikkelingsprocessen van het lichaam.
Insuline bepaalt de strikte regulering van de bloedsuikerspiegel. Het zorgt ervoor dat er altijd voldoende energie beschikbaar is voor het lichaam om mee te werken.
De groeifactor IGF-1 zorgt echter voor de groei en ontwikkeling van alle soorten lichaamscellen en organen. Dit zijn bijvoorbeeld eicellen, spiercellen, bloedvaten, etc. Op deze manier zijn insuline en IGF-1 compatibel.
FAQ Lianol ferti
Wat te verwachten bij het gebruik van Lianol Ferti?
Behandelde zeugen hebben een korter interval tussen spenen en dekken. Dit maakt het dekstal management eenvoudiger. Zeugen komen eerder en duidelijker berig, wat de detectie ervan eenvoudiger maakt. Zeugen hebben de neiging eerder, langer en beter te "staan".
Zeugen komen minder terug, wat leidt tot een hoger afbigpercentage en volle kraamhokken.
Kan Lianol oestrus - onderdrukkende producten vervangen na het spenen (Altrenogest)?
Ja. Deze producten worden steeds vaker gebruikt bij hoog-productieve zeugen na het spenen. Ze "pauzeren" als het ware de cyclus van de zeug en zorgen ervoor dat ze in de volgende dekgroep kan worden geplaatst. Hierdoor krijgen zeugen de tijd om te herstellen van het conditie verlies dat ze tijdens de vorige lactatie hebben opgelopen. Zo verstoren ze het dekstal management niet teveel.
Het onderdrukken van de cyclus is echter een zeer dure oplossing! Met € 3 per "verliesdag" heeft deze methode een minimale kost van € 21 per week per zeug. Afhankelijk van het managementsysteem kan dit leiden tot een veelvoud.
Lianol stimuleert de zeug van binnenuit door haar eigen hormonale systeem te stimuleren. Dit zorgt ervoor dat ze beter berig wordt en met succes kan worden gedekt tegen slechts een fractie van de kosten.
Kan Lianol de hormooninjecties vervangen na het spenen?
Het is mogelijk om met hormooninjecties een gelt of zeug te forceren om berig te worden. Eenmaal geïnsemineerd echter, komen dergelijke behandelde dieren regelmatig terug. Lianol stimuleert de zeug van binnenuit door haar eigen hormonale systeem te stimuleren. Dit verhoogt de vruchtbaarheid en voorkomt dat de zeug terugkomt.
Waarom werkt Lianol ondersteunend bij hittestress?
Tijdens warmere periodes hebben alle zeugen de neiging minder te eten. Hun biggen hebben echter dezelfde hoeveelheid energie nodig om te groeien. Dit betekent dat zeugen nog meer op hun lichaamsreserves moeten teren. Wanneer deze zwaar vermagerde zeugen de dekstal betreden, zullen ze slecht berig worden en met moeite drachtig.
Wanneer deze zeugen uiteindelijk toch werpen, produceren ze vaak kleinere tomen met verzwakte biggen. Lianol toegevoegd rondom het spenen of tijdens de lactatie, geeft een stijging van de groeifactor IGF-1 waardoor de zeugen sneller berig worden en minder terugkomen.
Welke zeugen behandel ik na het spenen?
Analyseer altijd eerst de technische resultaten per pariteit om het probleem beter te kunnen identificeren. Het beste is om alle zeugen te behandelen, omdat de groeifactor IGF-1 niet alleen afneemt met een verslechterde conditie, maar ook met de leeftijd. Dit kan het gemakkelijkst bereikt worden met Lianol Solapro® gemengd in het voeder.
Wanneer individuele behandeling de voorkeur heeft, is het eenvoudigst om vóór het spenen een selectie te maken van gevoelige zeugen. De selectie moet alle nieuwe gelten, alle 1ste en 2de worp zeugen en alle dieren met een verslechterde lichaamsconditie bevatten.
Kan ik de extra suiker na spenen weglaten?
Het gebruik van suiker is niet strikt noodzakelijk, hoewel de lichaamsconditie van de zeugen acceptabel moet zijn. Over het algemeen wordt aanbevolen om na het spenen een energierijk voer te geven (flushvoer). Het is altijd beter om conditieverlies tijdens de lactatie zoveel als mogelijk te beperken dan om extra suiker te geven na het spenen.
Voor een betere vruchtbaarheid geef ik reeds suiker na het spenen. Waarom zou ik nog Lianol geven?
Suiker (dextrose) verhoogt het insulinegehalte van elk dier. Een hoog insulinegehalte heeft een positief effect op het vertonen van bronst bij zeugen. Na de ovulatie heeft insuline nog maar weinig invloed in het al dan niet voorkomen van terugkomers. Lianol daarentegen heeft een bredere werking door de groeifactor IGF-1 te verhogen.
Voorafgaand aan de ovulatie veroorzaakt Lianol:
- Stimulatie van de eierstokken
- Verbetering van de kwaliteit van ovulerende eicellen (FSH / LH-gevoeligheid wordt verhoogd)
- Hevigere bronst
Na de eisprong is het de groeifactor IGF-1 die ervoor zorgt dat de eicellen zich hechten aan de baarmoederwand en dat de placenta zich ontwikkelt. Lianol heeft dus een invloed op het vertonen van de bronst als op het aantal terugkomers. Lianol versterkt het effect van dextrose omdat het complementair is aan insuline.
Hoe verbetert Lianol Ferti de vruchtbaarheid?
Om een zeug na het spenen succesvol te kunnen dekken, moeten de eierstokken kwalitatieve eicellen produceren. Hiervoor dienen de eierstokken een specifiek signaal van de hersenen te ontvangen (FSH / LH-signaal). Dit zal de rijping van eicellen veroorzaken zodat deze met succes bevrucht kunnen worden.
De hersenen geven dit signaal ter rijping van eicellen enkel en alleen als de hoeveelheid insuline en groeifactor IGF-1 hoog genoeg is. Op basis van het voorkomen in de bloedbaan van deze 2 hormonen zullen de hersenen de huidige voedingsstatus van de zeug kennen. Insuline en de groeifactor IGF-1 zijn als het ware een thermostaat voor de voedingsstatus van het lichaam. Dit ingenieuze systeem voorkomt dat een zeug ovuleert als het voer of de lichaamsconditie ontbreekt om een mogelijke dracht tot een succesvol einde te brengen.
Als een zeug na het spenen erg vermagerd is, zijn beide hormoonspiegels laag en zal de zeug vaak niet berig worden. Als een zeug sterk vermagerd is maar een suikerrijk dieet krijgt (flush-feeding), zal het insulineniveau stijgen. Het IGF-1-niveau daarentegen zal slechts langzaam herstellen. Als gevolg hiervan zal een zeug wel berig en vervolgens gedekt worden maar meestal zonder succes.
ls een zeug erg vermagerd maar krijgt ze een flushvoeder gecombineerd met Lianol? Dan zal ze berig en succesvol gedekt worden! Lianol Ferti en flushvoeders vullen elkaar aan.
Financieel
Kom de toegevoegde waarde van Lianol Ferti te weten met behulp van onderstaande hoogwaardige praktijkresultaten! Bij elke test wordt duidelijk de opzet, het behaalde resultaat en de economische toegevoegde waarde medegedeeld.
Handleiding
Download hier extra informatie en handige checklijsten.
Gebruikerservaring
Betere berigheid voor verzwakte zeugen
Gaston Ploumen, zeugenhouder in Klimmen, heeft goede ervaringen met Lianol ferti bij de dekzeugen. De zeugen staan sneller, langer en beter.
Met Lianol ferti krijgen we alle gelten succesvol gedekt
Frank en Ester hebben samen een gesloten varkensbedrijf met 730 zeugen,80 opfokzeugen en 4500 vleesvarkensplaatsen. Ze werken met een 4 weken systeem zodat ze het werk zelf kunnen invullen. De zeugen worden samen verzorgt terwijl Frank zich ook bezig houdt met de biggen en vleesvarkens.
Met Lianol ferti loopt het helemaal top
Het zeugenbedrijf van Wim Pluk staat in Boekel. Met 1.600 zeugen en 15.000 vleesvarkens is het een van de grotere varkensbedrijven in de regio. Sinds Wim Pluk Lianol ferti gebruikt, zijn de resultaten er nog verder op vooruit gegaan.
Lianol zorgt voor een flinke arbeidsbesparing
In het Oost-Nederlandse Zieuwert runt Bart ten Have in maatschap met zijn ouders een mooi melkvee-zeugenbedrijf. Sinds enige tijd geeft Bart zijn eersteworpszeugen Lianol ferti. Zijn conclusie? “Dankzij Ferti kan ik mijn kraamstal beter benutten en haal ik meer rendement uit mijn zeugen. Het is echt een groot verschil.”
Met Lianol ferti speen ik 0,6 biggen meer per worp zonder kwaliteitsverlies
Gerben Ormel deed mee met een proef met Lianol ferti op verzoek van zijn dierenarts. Bij de behandelde zeugen steeg het aantal gespeende biggen van 12.5 naar 13.1 met een uitval van minder dan 10 %.
Wetenschap/ Pers
Wetenschap
Uit diverse onderzoeken blijkt de positieve bijdrage van Lianol Ferti aan de prestaties van zeugen en biggen.
* klik op de foto voor een vergroting
Zie ook de toepassing van Lianol® rondom het spenen.